
2015 Mistrovství světa v MG  

Otázky a odpovědi 

 

 
 

Cvičení jednotlivkyň 
1) Jak se do zápisu sestavy zaznamená Mistrovství, které je prováděno během prvku 

obtížnosti (kde báze Mistrovství je zároveň manipulací s náčiním v prvku obtížnosti)? 

 
 

2) Jak započítá rozhodčí různé manipulace s náčiním během každých 3 obratů „fouetté“, 

pokud gymnastka provádí obě formy „fouetté“ – v horizontální pozici a na passé? 

⋅ Bez ohledu na formu „fouetté“ musí mít každé 3 obraty „fouetté“ různou 

manipulaci s náčiním.  

 
3) Jsou přemety provedené na jedné a dvou pažích/rukách různé? 

⋅ Ano: přemety provedené s různým typem opory... a/nebo technikou jsou 

považovány za různé preakrobatické prvky (s. 16). 

⋅ Připomínka: stejný preakrobatický prvek může být proveden jedenkrát jako 

součást prvku obtížnosti a jedenkrát jako DER/Mistrovství pro cvičení 

jednotlivkyň... (s. 15). 

 

4) Pokud má gymnastka uvedeno v zápise „echappe“ se stuhou, ale ve skutečnosti provádí 

vysoké vyhození během skoku s rotací, je tento skok s rotací se symbolem „echappe“ platný? 

⋅ Pro střední a vysoké vyhození (jedna nebo dvě a více výšky nad gymnastku – s. 

13) je platný symbol  „Echappe“ musí být provedeno v blízkosti těla nebo méně 

než je jedna výška gymnastky nad její hlavu. 

 

5) Jak vysoké by mělo být opětovné vyhození/opětovné odbití?  

⋅ Může být jakkoliv vysoké, výška není specifikována pravidly. 

 

6) Pokud gymnastka začne provádět rovnovážný tvar a opře se o ruce před provedením relevé, 

ale výdrž na relevé je poté provedena správně, je rovnovážný tvar platný?  

⋅ Ano, rozhodčí obtížnosti hodnotí rovnovážný tvar, až když je gymnastka na 

relevé. Pokud je v zápise sestavy uvedena rovnováha na plném chodidle, rozhodčí 



hodnotí rovnovážný tvar na plném chodidle, proto v případě opory o ruce by nebyla 

rovnováha na plném chodidle platná. 

 

7) Pokud gymnastka provádí DER s opětovným vyhozením/odbitím, které ale chytí po hudbě, 

je DER platné a pouze se ruší opětovné vyhození/odbití? 

⋅ Vše je neplatné, protože opětovné vyhození/odbití je součástí DER. 

 

8) Může gymnastka držet míč „zmáčknutý“ v průběhu série tanečních kroků? 

⋅ Série tanečních kroků je jedna obtížnost, takže míč nemůže být „zmáčknutý“ po 

celou dobu 8 vteřin. Je možné držet „zmáčknutý“ míč během části série tanečních 

kroků tak dlouho, dokud není v sérii tanečních kroků proveden 1 fundamentální 

prvek s náčiním.  

 

9) Pokud náčiní překročí závodní plochu v rohu, která rozhodčí by měla zvednout praporek? 

⋅ Pokud není jasné, na které straně náčiní opustilo plochu (opustí-li ji přes roh), 

rozhodčí vpravo by měla zvednou praporek a udělit srážku. 

 

10) Co se stane v případě, že se gymnastce rozbije stuha, když tato gymnastka odhodí rozbité 

náčiní mimo plochu, ale kousek stuhy zůstane stále na ploše? Viz 4.2.4. a 4.3.1., 4.3.3. 

⋅ Použití náhradního náčiní je povoleno v případě rozbitého náčiní, ztráty náčiní 

mimo plochu a nepoužitelného náčiní. Ale pokud náčiní neopustí závodní plochu, 

použití náhradního náčiní není dovoleno a bude udělena srážka koordinační rozhodčí 

-0.50 za použití náhradního náčiní. 

 

11) Připomínka: během „fouetté“ a podmetenek je nezbytně nutné, aby gymnastka provedla 

různé manipulace s náčiním během každého „setu“ 3 „fouetté“ či podmetenek. 

 

12) Připomínka: manipulace se stuhou : velké kruhy (jedná se o pohyb – akci paže, která 

provádí velký kruh, nejedná se o zhoupnutí či držení stuhy na straně těla), osmy nebo kruhy 

stuhou okolo gymnastky.  

 

13) Pokud gymnastka přidržuje míč mezi stehnem a břichem (bokem) v průběhu přemetu a 

následně pustí míč, který se odbije o zem a gymnastka ho rukama chytí ve váze záklonmo - je 

tato manipulace platná? 

⋅ Akce/Odbití musí být provedeno během obtížnosti (Help Desk 1.3.1.). 

 

14) Pokud je skok proveden se správným tvarem, ale s nedostatečnou výškou, je skok platný? 

⋅ 1.9.1.1.: „dostatečná výška skoku pro provedení odpovídajícího tvaru skoku“. 

Pokud gymnastka provede správný tvar, skok je platný. 

 

15) Pokud gymnastce spadne jeden kužel mimo závodní plochu, a ve chvíli, kdy si náčiní bere 

zpět ji upadne druhý kužel také mimo závodní plochu, jaká bude srážka? 

⋅ Dvě kužele jsou jedno náčiní, proto bude gymnastce udělena jedna srážka za 

náčiní, které opustilo závodní plochu.  

 

16) Provedení: gymnastka chytá náčiní, ale část náčiní se dotkne země v průběhu chycení, 

jedná se o pád náčiní či nesprávné/nepřesné chycení. 



⋅ Pokud gymnastka náčiní viditelně chytí, ale část náčiní se dotkne země (část 

obruče, konec tyčky stuhy, část kužele), jedná se o nepřesné chycení. Pokud celé 

náčiní spadne na zem, jedná se o pád.  

 

18) Připomínka 1.3: manipulace s náčiním musí být různorodá (směry, úrovně, roviny apod.). 

Například: předání náčiní pod nohou (během skoku s rotací a během obratu v íčku „penche“), 

ťukání kuželů ve stejné poloze apod. – manipulace musí být různorodá (pod nohou, nad 

hlavou, před tělem, za zády apod.). 


